Εθνικός Κήπος: Τρέχουμε για τον Διαβήτη – Diabetes Run

Την Κυριακή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο, το Diabetes Run! Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας σε συνεργασία με άλλους φορείς. Εκτός από τρέξιμο πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις όπως πικ – νικ και ομιλίες, ενώ την παράσταση έκλεψε η Sugar, ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκύλι για διαβητικούς.

Στους συμμετέχοντες μοιράζονταν καπέλα και χρήσιμα δώρα όπως κουπόνια εξετάσεων και προϊόντα ρύθμισης του σακχάρου. Φωτό/Πηγή: Βασιλική Μπούρα

Τι είναι ο Διαβήτης:

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια στην χώρα μας που αγγίζει το 11% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο Διαβήτης Τύπου 1, ο Διαβήτης Τύπου 2 και ο Διαβήτης της κύησης. 

Σε ερώτηση μας σχετικά με την διαφορά του Τύπου 1 και του Τύπου 2, η παθολόγος του Ερυθρού Σταυρού, Έλενα Βακάλη, η οποία βρέθηκε στην εκδήλωση εξηγεί: «Ο διαβήτης Τύπου 1 (παλιά τον έλεγαν και παιδικό διαβήτη) ή αλλιώς ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης έχει να κάνει με αυτοανοσία. Δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα κύτταρα που βγάζουν ινσουλίνη και τα καταστρέφει, οπότε χρειάζεται να παίρνει ινσουλινη το άτομο που πάσχει από αυτό. Ο διαβήτης Τύπου 2 είναι κληρονομικού χαρακτήρα και εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.»

Όλα όσα συνέβησαν στο Diabetes Run!

Sugar: ο πρώτος σκύλος ειδοποίησης διαβητικών

Η εκπαίδευση σκύλων για διάφορες ασθένειες είναι ακόμα περιορισμένη στην χώρα μας, καθώς χρειάζεται χρόνος και είναι μια πολυέξοδη διαδικασία που απαιτεί και ταξίδια στο εξωτερικό. Την διαφορά όμως κάνει η Sugar. «Πρόκειται για ένα καλό ξυπνητήρι για διαβητικούς» λέει ο ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της, Βασίλης Μπορομπόκας.

Η Sugar υπακούει στις εντολές του εκπαιδευτή της. Φωτό/Πηγή: Βασιλική Μπούρα

Σύλλογοι Διαβητικών – Διαδραστικός Χάρτης:

Σε όλη την Ελλάδα η δράση των συλλόγων είναι μεγάλη. Σκοπός τους είναι η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση περνώντας με ιδιαίτερο τρόπο τα δικά τους μηνύματα κάθε φορά και απαιτώντας τα δικαιώματα τους.

Για λογαριασμό του EMMEGLOBE δημιουργήσαμε έναν διαδραστικό χάρτη ο οποίος απεικονίζει τους συλλόγους διαβητικών ανά την Ελλάδα. Μετακινώντας το ποντίκι πάνω από τις «πινέζες» μπορεί ο καθένας να δει την ακριβή ονομασία του συλλόγου σε κάθε περιοχή. Τα στοιχεία αντληθηκαν από την ιστοσελίδα «Γλυκός Πλανήτης». Δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ.

Διαδραστικός χάρτης των συλλόγων διαβητικών ανά την Ελλάδα. Πατήστε εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.