Φεστιβαλικός «πυρετός» το καλοκαίρι στην Αθήνα

Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις, που διεξήχθη στη Γεωπονική Σχολή, 7-8-9 Ιούνη Φωτογραφία από τη σελίδα του Φεστιβάλ

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι απαιτεί περισσότερους ανοιχτούς χώρους, δροσιστικά ποτά και διασκέδαση. Αυτήν την ανάγκη εξυπηρετούν τα δεκάδες φεστιβάλ που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με πολιτιστικά δρώμενα παντός είδους και πάντα καλοκαιρινό κέφι. Μερικά πολύ γνωστά παραδείγματα είναι το Athens Jazz Festival στην Τεχνόπολη, το Release στην Πλατεία Νερού και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής σε πολλά μέρη του κέντρου της πρωτεύουσας. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα φεστιβάλ εκπροσωπούνται από κάποια επιχείρηση, η οποία τα διοργανώνει κυρίαρχα για εμπορικούς σκοπούς.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα αυτοοργανωμένα φεστιβάλ, τα οποία γίνονται για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων κάποιων ομάδων. Το emmeglobe βρέθηκε σε δύο από αυτά τα φεστιβάλ που διεξήχθησαν στην Αθήνα : στο Φεστιβάλ των Πολιτιστικών Ομάδων των Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο. ΦΕΠΑ) και στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις, της πολιτικής οργάνωσης νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Το 14ο φεστιβάλ Π.Ο. ΦΕΠΑ

Το φεστιβάλ που καλωσόρισε τον Ιούνιο στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά αυτοοργανωμένα φεστιβάλ στην πρωτεύουσα. Διεξάχθηκε στις Β’ΦΕΠΑ από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου και, σύμφωνα με τις ίδιες τις Πολιτιστικές Ομάδες των εστιών « προετοιμάζεται κάθε χρόνο μόνο με τον κόπο και το μεράκι των μελών των Πολιτιστικών Ομάδων. Δεν είναι τυχαία η επιλογή να έχει ελεύθερη είσοδο και τιμές κόστους, ώστε να μπορούν όλες και όλοι να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν φθηνά μέσα στην κρίση».

Το φεστιβάλ περιλάμβανει, κάθε χρόνο, συναυλίες, όπως και συζητήσεις, περίπτερα ενημέρωσης, παιδικό πρόγραμμα, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις φωτογραφίας. Την πρώτη μέρα, στις εστίες ακούστηκαν ροκ, πανκ και χιπ χοπ ήχοι , την πρώτη μέρα από τους : Υπόγεια Ρεύματα , Υπεραστικοί , Μεθυσμένα Ξωτικά ,Τα Ορκ Της Ραφήνας, Νικόλας Razastarr. Η δεύτερη μέρα υποδέχτηκε τους «Μελτέμι» και τους «Yakafé» στο δημοφιλές παραδοσιακό γλέντι των εστιών, όπου κάθε χρόνο, όπως και φέτος, παρευρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, που διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Το κλείσιμο του φεστιβάλ ήρθε με μουσικές από τους Quilombo Centro Cultural ,Sertraline, ,Εκείνος και Εκείνος , Γυμνά Καλώδια, Lazy man´s load, οι οποίοι άφησαν γλυκιά αίσθηση στο κοινό των Β’ΦΕΠΑ. Πριν από τις συναυλίες, και τις τρεις μέρες, στο φεστιβάλ υπήρχαν θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού από τα μέλη των ομάδων που εντυπωσίασαν τους θεατές.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν με την ψυχή τους και την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ Π.Ο. ΦΕΠΑ
Φωτό από το Facebook της διοργάνωσης

Τα «Ορκ της Ραφήνας» και το «κάφρικο» πανκ

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ των Π.Ο. ΦΕΠΑ, στη σκηνή ανέβηκε η πανκ μπάντα «Ορκ της Ραφήνας». Χαρακτηριστικό αυτού του συγκροτήματος είναι ότι κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο είδος μουσικής, το λεγόμενο κάφρικο πανκ, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο.

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, ακόμη ένα αυτοοργανωμένο φεστιβάλ διεξήχθη στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη Γεωπονική Σχολή. Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις είναι το πολιτιστικό-πολιτιστικό φεστιβάλ της οργάνωσης νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και διεξάγεται από το 1997, με μεγάλη ποικιλία πολιτικών εκδηλώσεων- συζητήσεων, όπως και γνωστά καλλιτεχνικά ονόματα. Φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Φεστιβάλ, που διεξήχθη από τις 7 μέχρι τις 9 Ιούνη, υποδέχτηκε 14.000 άτομα, τα οποία προβληματίστηκαν πολιτικά, συζήτησαν και διασκέδασαν.

Κάθε μέρα, το φεστιβάλ είχε δύο μουσικές σκηνές με πολλά και γνωστά ονόματα, που θα ήταν κουραστικό να παραθέσουμε γραπτώς τα ονόματα.

Ακόμη, μαζικές ήταν και οι πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, με θέματα τα Βαλκάνια, την Αριστερά και το περιβάλλον. Τις παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, ενώ πολλοί εξ αυτών πήραν τον λόγο, με αποτέλεσμα μία ιδιαιτέρως εποικοδομητική συζήτηση. Τέλος, στον χώρο έγιναν και μικρότερου μεγέθους εκδηλώσεις, με δυναμική, ωστόσο, παρουσία του κοινού.

Τα καλύτερα έρχονται…

Το καλοκαίρι δεν βρίσκεται καν στη μέση και τα φεστιβάλ συνεχίζονται ακάθεκτα. Σήμερα, στην Πλατεία Νερού, εμφανίζονται οι μεγαλιώδεις stoner μουσικοί The Clutch. Την Παρασκευή, στη σκηνή του Release Festival, θα εμφανιστούν οι πασίγνωστοι στη ραπ σκηνή Cypress Hill συνοδευόμενοι από πολλούς γνωστούς Έλληνες ράπερς. Ακόμη, ήδη έχουν ανακοινωθεί δεκάδες άλλα φεστιβάλ στην Αθήνα αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, που περιμένουν το κοινό να διασκεδάσει όπως του αξίζει κι αυτό το καλοκαίρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.